Minden jog fenntartva EFA SERVICES Hungary Kft. - 2022

info@efaservices.hu
+36 30 557 0707

Emelőgépek és rámpakiegyenlítők időszakos felülvizsgálata országos lefedettséggel – MSZ 9721- kötelező felülvizsgálat teljesítése

Emelőgép: Szakaszos üzemű gépi vagy kézi meghajtású szerkezet vagy berendezés, ami közvetlenül vagy segédeszközzel terhet emelni vagy süllyeszteni képes, azt a kiindulási helyzetéből az érkezési helyére továbbítja. Minden olyan gép, amit a napi munkánkhoz használunk. Pl: a rámpakiegyenlítők, daruk, targoncák, elektromos emelők, emelőhátfali berendezések stb.

Működésük során az emelőgépek és rámpakiegyenlítők elhasználódnak, a kopóalkatrészek cserére szorulnak, biztonságos üzemeltetésük érdekében karbantartásuk és ellenőrzésük szükséges. A munkáltató kötelessége a munkavállaló érdeke, hogy az emelőgépek és rámpakiegyenlítők üzembiztos, jó műszaki állapotban legyenek.

Az időszakos gépvizsgálat elvégzése a biztonságos munkavégzés alapkövetelménye. A felülvizsgálatot jogszabályok, rendeletek, valamint szabványok szabályozzák. Elvégzésük kötelező munkáltatói feladat.

(Rendelkező jogszabályok: 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről; 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról; 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról)

A vizsgálat során szakember vizsgálja, hogy az emelőgép vagy rámpakiegyenlítő a rendeltetésének megfelelően és biztonságosan üzemeltethető, megfelel a gépkönyv és a szabvány előírásainak, azaz működőképes állapotban van.

Az EFASERVICES szakképzett munkatársa az emelőgépek és rámpakiegyenlítők vizsgálatát országos lefedettséggel végzi.

Az alábbi vizsgálatok teljesítését vállaljuk:

  • Üzembe helyezést megelőzően munkavédelmi szempontú előzetes felülvizsgálat;
  • Időszakos, rendszeres vizsgálat
  • Szerkezeti vizsgálat;
  • Fővizsgálat;
  • Időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Az emelőgépek és rámpakiegyenlítők esetében a vizsgálati csoportszám alapján határozzák meg, hogy milyen időközönként kell szerkezeti-, illetve fővizsgálatot végezni

Az üzembehelyezéskor, üzembe helyezési jegyzőkönyvben, valamint a kísérődokumentációban fel kell tüntetni a vizsgálati csoportszámot A vizsgálati csoportszám határozza meg a vizsgálati ciklust. A vizsgálati csoportszám meghatározása a működésidő-fokozat és a terhelésfokozat szerint történik.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot a vizsgálati csoportszámtól függetlenül legalább ötévenként, vagy az emelőgép környezetének megváltozásakor (például a kiszolgált technológia megváltozása) kell elvégezni.

MUNKATÁRSAINK A MÁR MEGSZOKOTT ELÉRHETŐSÉGEKEN ÁLLNAK RENDELKEZÉSÜKRE

MUNKATÁRSAINK A MÁR MEGSZOKOTT ELÉRHETŐSÉGEKEN ÁLLNAK RENDELKEZÉSÜKRE